آموزش:دستورالعمل مطالب استاتیک
محتویات
مقدمه
خیلی از افراد در برخورد با کلمه استاتیک، به دو علت سردرگم میشوند. یکی این که مطالب استاتیک چه هست و چه فرقی با دیگر مطالب دارد و دیگری اینکه اصلاً چرا باید از مطالب استاتیک استفاده کرد؟
معمولا ترجمه تحت اللفظی این واژه برای آنهایی که برنامه نویسی یا طراحی وب خصوصاً دینامیک کار نکردهاند ممکن است گیج کننده باشد.
استاتیک و دینامیک چیست؟
شاید مفهوم این دو کلمه در نگاه اول زیاد به ترجمه لغویش ربطی نداشته باشد. بنابراین باید سعی کنیم مفهومش را متوجه شویم.
دینامیک در برنامه نویسی وب به صفحات و قسمتهایی گفته میشود که وابسته به موارد دیگری هستند که بر اساس آنها شکل میگیرند و با تغییر آنها تغییر میکنند.
ولی استاتیک صفحاتی هستند که محتوایشان وابسته به متغیرها و مؤلفههای دیگری نیست که با تغییر آنها تغییر کند و برای تغییر محتوای این صفحات باید به صورت دستی و manual ویرایش بشوند.
مثلا فرض کنید سایتی دارید که در نظر دارید 10 روز دیگر ( ولادت حضرت علی «ع» ) افتتاح شود و شما متنی را قرار دادید در صفحه اول سایتتان که " # روز مانده تا افتتاح سایت " حالا این صفحه را از دو دیدگاه استاتیک و دینامیک بررسی میکنیم.
دینامیک: شما روز ولادت حضرت علی را در نظر گرفتهاید. حالا برنامه را بشکلی مینویسید که اختلاف روز جاری را با آن روز حساب کند و جای # نمایش بدهد.بنابراین به صورت خودکار هر روز یکی از آن تعداد روزها کاسته خواهد شد. بنابراین محتویات این صفحه وابسته به فاکتورهای دیگری نیز میباشد.(همانند روز جاری که با تغییر یافتنش، محتوا تغییر میکند)
استاتیک: شما متن 10 روز مانده تا افتتاح سایت را روز اول مینویسید. این متن تغییر نمیکند تا این که شما خودتان به صورت دستی آن را ویرایش کنید. یعنی روز بعد خودتان آن را ویرایش میکنید و مینویسید 9 روز و همین طور تا آخر. پس محتویات این صفحه به هیچ فاکتور دیگری وابسته نیست.
این فقط برای درک دو اصطلاح دینامیک و استاتیک و روشن شدن مفهومش بود و مصداق صفحات دینامیک و استاتیک در مامبو/جوملا نیست.
چرا باید مطالب را سازماندهی کرد؟
توصیه میکنم قبل از مطالعه ادامه این مقاله، آموزش سازماندهی محتوا را نیز مطالعه فرمایید.
در مامبو/جوملا چند مفهوم کلی هست که برای مدیریت محتوا باید بدانیم.
ماژول، کامپوننت، مامبوت/پلاگین، قالب، ... و از همه مهمتر مطالب و محتوای سایت شما که در قسمتی که قالب سایت مشخص میکند قرار میگیرند.
حالا برای ساماندهی این محتویات و برای اینکه بهتر بشود آنها را یافت و سریعتر به آنها دسترسی پیدا کرد و در اثر زیاد بودن مطالب شلوغی ایجاد نشود، باید آنها را دسته بندی کرد. برای این دسته بندی، الگوی مشخصی تعیین شده که همان ساختار درختی یا مدل بخش-مجموعه-مطلب است.
به شکل زیر دقت کنید:
ابتدا مطالب کلی سایت به چند قسمت کلی تقسیم شدند که به این قسمتهای کلی بخش میگوییم.
هر یک از این بخشها به چند قسمت کوچکتر تقسیم میشوند که به این قسمتها مجموعه میگوییم.
حالا مطالب سایت در این مجموعهها قرار میگیرند.
فرض کنید شما یک سایت درباره یک شهر مثل شیراز دارید. خوب چند بخش کلی باید داشته باشید: اخبار - راهنمای توریست - آموزش - خدمات و ...
و هر یک از بخشها خود، چندین مجموعه دارند.
مثلا بخش اخبار شامل: اخبار فرهنگی - اخبار اقتصادی - اخبار علمی و ...
بخش آموزش شامل: آموزش کامپیوتر، آموزش الکترونیک و ...
حالا مطالب مربوط به هر قسمت را در مجموعه مربوطه قرار میدهید.
مثلا گران شدن شکر، کاهش سود بانکها و ... را در بخش اقتصادی میگذارید.
پس فلسفه ایجاد بخش و مجموعه این بود که در صورتی که مطالب شما زیاد هستند، برای راحتی کار آنها را دستهبندی کنید. بنابراین مطالبی که با هم شباهت محتوایی دارند در یک بخش و همینطور مطالب یک بخش که شباهت محتوایی دارند را در یک مجموعه دستهبندی میکنیم.
چه موقع از مطالب استاتیک استفاده میکنیم؟
حالا تصور کنید مطلبی هست که تنها است و به احتمال زیاد مشابه آن را نخواهید داشت. یعنی در حیطه محتوای آن مطلب، مطلب خاص دیگری نیست. به عنوان مثال قوانین سایت.
خوب دسته بندی مطالب برای راحتی بود.حالا شما اگه بخواهید یک بخش با نام قوانین سایت ایجاد کنید، بعد یک مجموعه با نام قوانین سایت و بعد هم یک مطلب با نام قوانین سایت، هم کار ایجاد آن سختتر میشود و هم دسترسی به آن بعد از ایجاد.
ضمناً این چه بخشی است که فقط یک مجموعه دارد و این چه مجموعهای است که یک مطلب دارد!
یک مثال دیگر برای روشنتر شدن موضوع.
بعضی شهرستانها (سایت) بزرگ هستند و به چند شهر (بخش) تقسیم میشوند.
بعشی شهرها (یخش) بزرگ هستند و به چند محله (مجموعه) تقسیم میشوند.
و در این محلهها (مجموعهها) است که خانهها (مطالب) قرار میگیرند.
تصور کنید که یک وجب خاک به اسم بحرین دارید! برای همین یک وجب بیاید و یک استان تعیین کنید به نام بحرین. در اون استان یک شهرستان تعریف کنید به اسم بحرین و در آن یک شهر تعریف کنید به اسم بحرین و در آن یک محله به اسم بحرین! و در آن یک محله، یک خانه به اسم بحرین!!! (دقت کنید که در این تقسیم بندی فقط از عدد یک استفاده شده)
پس در این مواقع از مطالب استاتیک کمک میگیریم.
برای درک بهتر، مطالب استاتیک را یک مجموعه در نظر بگیرید به اسم متفرقه که زیر مجموعه هیچ بخشی نیست و مستقیما به خود سایت برمیگردد. دقیقاً مثل سازمان تربیت بدنی که مستقیماً زیر نظر ریاست جمهوری است.
چون این مجموعه مطالب متفرقه (استاتیک) به هیچ بخشی وابسته نیست، اسم آن را میگذارند استاتیک. یا به عبارت بهتر چون مطالب استاتیک به هیچ بخش یا مجموعهای وابسته نیستند، اسم آنها را میگذاریم استاتیک
یکی از مظاهر وابستگی این بود که با تغییر هسته، وابسته هم تغییر میکند.
چند مورد از مؤلفه های تغییر: پاک شدن، عدم انتشار، انتشار، سطح دسترسی و ... است.
اگر یک بخش پاک بشود، محتوای آن بخش هم پاک میشود و اگر سطح دسترسی آن محدود شود، سطح دسترسی مطالب هم محدود میشود. یا مثلا برای هر بخش میشود یک قالب جداگانه درنظر گرفت، اگر قالب بخش (هسته) تغییر کند، قالب مطالب مجموعههای آن بخش (وابسته) هم تغییر میکند.
ولی مطالب استاتیک به مجموعه و بخشی وابسته نیستند.
خلاصه و جمع بندی
برای راحت تر شدن کار با شمار زیاد مطالب، آنها را در قالب بخش و مجموعه دسته بندی و سازمان دهی میکنند.
ولی مطالبی هست که شباهت محتوایی با هیچیک از مطالب سایت نداشته و به احتمال زیاد نخواهد داشت.
بنابراین اگر به خاطر تعداد اندکی از این دست مطالب بخواهیم برای هر کدام یک بخش و یک مجموعه بسازیم، کار سخت تر و پیچیده تر و ساختار سایت شلوغ تر خواهد شد. در این مواقع در صورتی که تعداد این مطالب کم است، آنها را در قالب محتوای استاتیک ذخیره میکنیم.
نویسنده : سعید
![]() |