آموزش:سازماندهی محتوا   

از دانشنامه جوملا فارسی - مامبو فارسی
پرش به: ناوبری، جستجو

مقدمه

اگر چه مامبو/جوملا میتوانند کارهایی فراتر از مدیریت محتوا انجام دهند ولی در هسته خود یک سیستم مدیریت محتوا هستند. برای گسترش دهندگان سایت ای مامبویی/جوملایی این بسیار مهم است که دست کم یک درک ابتدایی در مورد اساس مامبو/جوملا در سازماندهی محتوا داشته باشند. سازماندهی درست مطالب می‌تواند قابلیت‌های سایت شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این مقاله شما را با این درک ابتدایی آشنا می‌کند و مراحل یک سازماندهی موفق محتوا را به شما نشان می‌دهد.


ساختار محتوا

در مامبو/جوملا برای سازماندهی محتوا با ساختار "بخش-مجموعه-مطلب" طراحی شده‌اند. یک ساختار پایه‌ای می‌تواند بدین شکل باشد:

  • اخبار (بخش)
  1. آب و هوا (مجموعه)
  2. ورزشی (مجموعه)
    1. ایتالیا جام جهانی را از آن خود کرد (مطلب)
  3. سیاسی (مجموعه)
  • آشپزی (بخش)
  1. فرانسوی (مجموعه)
  2. ایتالیایی (مجموعه)
    1. طرز پخت لازانیا (مطلب)

امیدوارم این مثال به شما کمک کرده باشد. بسیار مهم است که شما قبل از توسعه ساختار سایت خود، این ساختار را بطور کامل درک کرده باشید.


قدم اول: سایت شما در چه زمینه‌ایست؟

می‌دانم که این سوال معمولا بدون جواب است، اما قبل از ایجاد اولین بخش و یا مجموعه خود این را مشخص کنید که سایت شما در چه زمینه‌ایست. اکثر مردم بر این عقیده هستند که آن‌ها می‌توانند به راحتی ایجاد یک سند در برنامه Word، محتوای خود را درون سایت بریزند بدون اینکه به این قضیه توجه کنند که یک وبسایت باید قصد و هدف داشته باشد.

ساختار محتوای شما باید از قصد و هدف سایت شما نشأت گرفته باشد.


قدم دوم: ساختار خود را بر روی یک کاغذ ترسیم کنید

در برابر وسوسه ایجاد بخش و مجموعه به محض اتمام نصب مامبو/جوملا مقاومت کنید. بعدها شما خوشحال خواهید بود از اینکه یک مجموعه ایجاد نکرده‌اید که در واقع باید یک بخش می‌بود. رفع این مشکل نسبتاً ساده است اما چرا از ابتدا این کار را انجام ندهید؟

سلسله مراتب سرفصل‌ها و زیرشاخه‌های آنها را مشخص کنید. با این کار، شما شاهد شکل ساختار سایت خود خواهید بود. هنگامیکه مطمئن شدید کل ساختار سایت خود را طراحی کرده‌اید، می‌توانید شروع به ایجاد بخش و مجموعه کنید.


قدم سوم: تمام بخش های خود را ایجاد کنید

اولین سطح در ساختار محتوای مامبو "بخش" نامیده می‌شود. بخش‌ها برای تفکیک کردن بین گروه‌های مجموعه‌ها بکار می‌روند. حال که شما تمام بخش‌ها و مجموعه‌های خود را بر روی کاغذ مشخص کرده‌اید، زمان شروع به ایجاد بخش‌ها در قسمت مدیریت مامبو/جوملا فرا رسیده است.

این مراحل را برای ایجاد هر بخش دلخواه انجام دهید:

  1. به قسمت مدیریت سایت خود وارد شوید.
  2. بر روی مطالب->مدیریت بخش ها کلیک کنید.
  3. در مدیریت بخش ها بر روی آیکون "جدید" واقع در نوار ابزار کلیک کنید.
  4. اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید. تنها چیزی که شما لازم دارید عنوان بخش است. پر کردن بقیه فیلدها اختیاری است.
  5. بر روی آیکون "ذخیره" واقع در نوار ابزار کلیک کنید.


قدم چهارم: تمام مجموعه های خود را ایجاد کنید

دومین سطح در ساختار محتوای مامبو "مجموعه" نامیده می‌شود. مجموعه‌ها برای تفکیک کردن بین گروه‌های مطالب بکار می‌روند. حال که بخش‌های شما در جایشان قرار گرفته‌اند، شما می‌توانید شروع به ایجاد مجموعه نمایید.

این مراحل را برای ایجاد هر مجموعه دلخواه انجام دهید:

  1. به قسمت مدیریت سایت خود وارد شوید.
  2. بر روی مطالب->مدیریت مجموعه ها کلیک کنید.
  3. در مدیریت مجموعه ها بر روی آیکون "جدید" واقع در نوار ابزار کلیک کنید.
  4. اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید. تنها چیزی که شما لازم دارید عنوان مجموعه است. پر کردن بقیه فیلدها اختیاری است.
  5. بر روی آیکون "ذخیره" واقع در نوار ابزار کلیک کنید.


قدم پنجم: شروع به ایحاد محتوا کنید

حال شما آماده ایجاد محتوا هستید. فقط به یاد داشته باشید که هر مطلب را در بخش و مجموعه صحیح قرار دهید.


محتوای استاتیک چیست؟

محتوای استاتیک اساساًً محتوایی بدون مجموعه است. شما می‌توانید تعداد کمی از این محتوا در سایت خود داشته باشید. هر محتوایی که در مجموعه‌های از پیش تعیین شده سایت شما نمی‌گنجد و یا تنها مطلب از این نوع مطالب خواهد بود، باید یک محتوای استاتیک باشد.


سایر اختیارات مدیریت محتوا

سایتی ساده بدون مطالب داینامیک

وب سایت شما ممکن است ساده باشد، 5 تا 10 صفحه که هیچوقت محتوای آنها بصورت داینامیک بروز نمی شود. در این مورد شما میبایست ساختار "بخش-مجموعه" را رها کرده و تمامی صفحات را بصورت استاتیک ایجاد کنید.

علائم (Taggs)

علامت گذاری (Tagging) یک راه جدید برای مدیریت محتواست. شما احتیاج اندکی به ایجاد بخش یا مجموعه دارید چون آنها را هنگام ایجاد محتوا سازماندهی می‌کنید. روش کار آن به اینصورت است که شما به محتوای خود کلمات کلیدی (keywords) اختصاص می‌دهید که آن کلمات به عنوان مجموعه‌های شما عمل می کنند. در نتیجه کاربر شما این توانایی را دارد در چیزی به نام "Tag Cloud" یا لیست کلمات کلیدی به جستجو بپردازد و محتوای مورد نظر خود را بر اساس کلمات کلیدی خاص انتخاب کند.

علامت گذاری معاشرتی(Social Tagging) که به "Folksonomy" نیز معروف است، علامت گذاری را یک پله فراتر از آنچه گفته شد انجام می‌دهد بدین صورت که به کاربران شما این اجازه را می‌دهد که کلمات کلیدی و یا علائم مورد نظر خودشان را به محتوای شما بیافزایند. این راه سازماندهی محتوای شما توسط کاربرانتان به شما این امکان را می‌دهد که بدانید آنها در مورد محتوای شما چگونه فکر می‌کنند.

اگر شما به این نوع سازماندهی محتوا علاقمند هستید، به شما خریداری کامپوننت Phil-Taylor’s Taggs را پیشنهاد می‌کنم.


جمع بندی

مامبو/جوملا سیستم مدیریت محتوای پیشرفته‌ای هستند، اما تا زمانیکه شما درک درستی از سازماندهی صحیح و مدیریت محتوا نداشته باشید، خیلی از قابلیت‌های پیشرفته آن‌ها برای شما بلااستفاده خواهد بود. ابتدا برای ترسیم ساختار خود وقت بگذارید تا از سردرد‌های بعدی خود جلوگیری نمایید.


Indent support.png
هر گونه سوال و یا مشکلی در این رابطه دارید، می‌توانید در انجمن تخصصی تیم جوملا فارسی جستجو کرده و در صورت عدم دریافت نتیجه مورد نظر، سوال جدیدی را مطرح کنید.
8.pngاستفاده از مطالب دانشنامه جوملا فارسی - مامبو فارسی با ذکر منبع ( دانشنامه جوملا فارسی ) و لینک مستقیم به http://docs.joomlafarsi.com بلامانع است.