آموزش: سامانه ارزشیابی Joom-Reports
محتویات
معرفی
کامپوننت Joom-Reports برای مدارس بومی شده است. برای ساخت کارنامههای ارزشیابی دانشآموزان یک مدرسه توسط جوملا 1.5 استفاده از این سامانه کمک شایانی میکند.
از امکاناتی که به این نسخه از Joom-Reports اضافه شده میتوان به قابلیت چندزبانه بودن بخش مدیریتی و کاربری کامپوننت اشاره نمود.
این افزونه با Joomfish و Community Builder نیز سازگار است.
نصب کامپوننت Joom-Reports
بمنظور نصب این افزونه تنها کافیست وارد مدیریت افزونهها شده و از گزینه نصب/حذف مانند افزونههای دیگر جوملا این افزونه را نصب نمایید.
اجرای کامپوننت
وارد منوی افزونهها شوید و از منوی افزونهها گزینه سامانه مدرسه را انتخاب نمایید تا به جعبه مدیریتی این افزونه منتقل شوید.
پس از وارد شدن به این صفحه نمادهایی را با عناوین مختلفی مشاهده خواهید نمود که هریک را به اختصار توضیح میدهیم:
مدیریت جایگاهها
این قسمت برای تعیین سطوح مختلف دسترسی اعضای متصل به این افزونه است. اعضا باید در این افزونه یک جایگاهی داشته باشند.
4 جایگاه بصورت پیشفرض در این افزونه قرار دارد که هر کدام به لاتین هستند. شما میتوانید این 4 جایگاه را ویرایش نموده و هرکدام را به فارسی بنویسید.
همه جایگاههای پیشفرض بجز جایگاه Child مشابه هم هستند. اما این جایگاه به دلیل داشتن والدین باید با شناسههای والد نیز متصل باشد.
نکته: از حذف این جایگاهها خودداری نمایید.
شما میتوانید جایگاههای جدیدی را ایجاد نمایید. اما برای استفاده بهتر، از جایگاههای پیشفرض استفاده نمایید.
ایجاد جایگاهها
در ادامه فرض میکنیم شما جایگاهها را بهشکل زیر ویرایش نمودید:
- Child : دانش آموز
- Teacher: دبیر
- Parent: اولیا
- Admin: مدیریت
مدیریت شناسهها
در این قسمت باید شناسههای مورد نظری که در مدیریت کاربران جوملا ایجاد کردید یا اعضایی که در سایت شما عضو هستند را به جایگاه خاصی نسبت دهید.
در واقع اگر شناسه joomlafarsi1 در سایت شما عضو هست با هر نوع دسترسی در مدیریت کاربران جوملا میتواند یک جایگاه خاصی داشته باشد.
فرض میکنیم اعضای سایت شما با عنوان joomlafarsi از اعداد 1 تا 5 موجود هستند. بطور مثال شناسه joomlafarsi2 یک دبیر ، joomlafarsi3 یک دانشآموز ، joomlafarsi4 و joomlafarsi5 اولیای دانشآموز هستند.
در مدیریت شناسههای این افزونه باید این اعضا را به جایگاهی منتصب نمایید. هر شناسه کاربری ثبت شده در مدیریت کاربران جوملا میتواند یک جایگاه داشته باشد. همچنین هر شناسهای که برای جایگاه دانشآموز قرار گیرد میتواند دو اولیا را به خود اختصاص دهد. اما باید قبلاً اولیا منتصب شده باشند تا در این لیست قرار گیرند.
مدیریت دورهها
این بخش میتواند بسته به نوع نیاز شما متفاوت باشد. ممکن است ما دارای یک دبستان باشیم و برای هر سال تحصیلی نیاز به دورهای باشیم یا حتی برای نیم ترم اول و دوم نیاز به جدا نمودن ترمها داشته باشیم. گاهی هم ممکن است ما یک مجموعه آموزشی متشکل از دبستان و راهنمایی و دبیرستان داشته باشیم پس میتوانیم دوره را به این سه دسته تبدیل کنیم.
باید بسته به نوع نیاز این قسمت را مدیریت نمود.
مدیریت کارنامهها
این قسمت از مهمترین بخشهای این سامانه هست.
شما میتوانید برای دانشآموزان خود کارنامههای مختلفی را صادر نمایید. کارنامه تحصیلی – انضباطی – پزشکی و ... .
بسته به نوع کارنامه مورد نظر، باید کارنامهای را ایجاد نمود. حتی ممکن است برای امتحانهای میانترم و نهایی شکل کارنامه خاصی و درسهای خاصی را اختصاص داد.
میتوان کارنامه هر سال تحصیلی یک دانشآموز را در اینجا ایجاد نمود تا بتوان برای هر سال تحصیلی یک دانشآموز بایگانی کارنامهها نیز داشت. باید بسته به نوع نیاز این قسمت را مدیریت نمود.
مدیریت درسها
طبیعی هست که برای هر درسی در هر پایه تحصیلی و هر دورهای کتابی متفاوت هست. پس ما باید درسها را برای هر دوره مشخص کنیم که طبق این درس ارزشیابی نهایی را از دانشآموز داشته باشیم. شما برای هر درس میتوانید حداکثر 15 ارزشیابی را داشته باشید.
شما هر درس را میتوانید به یک یا چند کارنامه اختصاص دهید. کارنامههای انتخاب شده وظیفه نمایش ارزشیابی دروس و نمایش ارزشیابی دانشآموزان را در آن درس بر عهده خواهند داشت.
مدیریت کلاسها
هر کلاس نیاز به تعدادی دانشآموز و دبیر(ها) و درسهایی دارد تا بتواند تشکیل شود. ما در نظام آموزشی خود دانشآموزان و دبیران را برای دورههای مختلف دستهبندی میکنیم.
در اینجا نیز دبیر یا دبیرهایی را برای دانشآموز یا دانشآموزانی در یک یا چند درس ارتباط خواهیم داد. این عمل برای تنظیم نمودن دسترسی هر دبیر برای ارزشیابی هر دانشآموز خود و درس خود خواهد بود.
دبیران میتوانند با ورود به شناسه مدیریت خود برای دانشآموزان خود توضیحاتی و یا ارزشیابیهایی را انجام دهند. اما باید دانشآموز و درس به آنها مرتبط باشد.
نمایش کارنامهها
در این بخش مدیریت (admin) میتواند بر تمام دانشآموزان نظارت داشته و کارنامه هر دانشآموز را مشاهده نموده و حتی در صورت لزوم آنها را ویرایش نماید.
نکته: این بخش در سرورهای محلی اجرا نمیشود و باید در سرور از این گزینه استفاده شود.
شکل و شمایل کارنامهها از یک محتوای خاص تبعیت میکند که در مدیریت محتوا بعد از نصب کامپوننت اضافه میشوند. در ادامه بطور خلاصه طریقه ساخت کارنامههای خاص را شرح خواهیم داد.
مدیریت ارزشیابی
در انتهای هر کارنامه نیاز به توضیحاتی در رابطه با آن کارنامه خواهید بود که بطور مثال دانشآموز مجوز ثبت نام در دوره بعدی تحصیلی را دارد یا خیر. یا در این دوره از ارزشیابی چکونه عمل کرده است.
حال شما میتوانید بخش مدیریتی این سامانه را به راحتی مدیریت و نیاز خود را برآورده کنید.
اما دبیران شما چگونه ارزشیابی کنند و دانشآموزان و اولیای آنها چگونه نتایج را مشاهده کنند !؟
با ورود به مدیریت منوها در جوملا با استفاده از ساخت منوی جدید یک منوی جدید ایجاد نمایید. در هنگام انتخاب نوع منو عبارت Joom-Reports را انتخاب نمایید و بعد از باز شدن صفحه مدیریت منوی Joom-Reports عنوان مورد نظر و نام مستعار را انتخاب نمایید تا در منوهای شما نمایش داده شود.
توجه کنید که این منو باید از دسترسی اعضا برخوردار باشد چرا که برای آنکه این منو بتواند فعالیت کند باید شناسه شما را شناسایی کند پس تا زمانی که کاربران شما وارد سیستم نشوند نمیتوانند دادههای این سامانه را مشاهده کنند.
دبیران و دانشآموزان و همچنین اولیای آنها با ورود به سیستم از طریق بخش کاربری میتوانند به سادگی با سامانه نیاز خود را برآورده کنند.
نکته: با نصب دادههای پیشفرض سامانه شناسههایی ایجاد میشوند در مدیریت کاربران جوملا با عنوانهای demochild1-10 , demoparent1-10 , demoteacher1-3 که رمزعبور همه آنها joomreoprts میباشد.
طریقه ساخت صفحه کارنامه
هر کارنامه و ساختار آن توسط یک محتوای استاتیک در جوملا مشخص خواهد شد. شما بهعنوان یک مدیر وبسایت میتوانید شمایل کارنامه سایت را ویرایش و اختصاصی نمایید. با توجه به دانش کافی در html و یا با استفاده از ویرایشگر جوملا طرح خود را پیادهسازی نمایید. اما برای نمایش مواردی از قبیل نام کارنامه – نام دبیر – نام دانشآموز و کلاس در کارنامه باید از عباراتی استفاده نمود:
{report_name} – نام کارنامه
{teacher_name} – نام دبیر
{child_name} – نام دانشآموز
{grade_name} – نام کلاس
با قرار دادن هریک از این کدها عبارت مورد نظر نمایش داده خواهد شد.
نمایش کارنامهها بر اساس یک محتوا میباشد که در مدیریت محتوا با عنوان همین کامپوننت موجود است و در هنگام ایجاد کارنامه میتوان محتوای مورد نظر را انتخاب نمود.
توجه: جدول کارنامه در کدهای سامانه مشخص شده و به شکلی یکسان نمایش داده خواهد شد. میتوانید با ویرایش فایلهای سامانه در پوشه com_joom-reports این صفحه را اختصاصی نمایید. (این مورد برای افرادی خواهد بود که نیاز به تغییرات خاص در کامپوننت فوق برای نمایش اطلاعات دارند)
تهیه کننده: مهدی. - تیم جوملا فارسی
هر گونه سوال و یا مشکلی در این رابطه دارید، میتوانید در انجمن تخصصی تیم جوملا فارسی جستجو کرده و در صورت عدم دریافت نتیجه مورد نظر، سوال جدیدی را مطرح کنید.
![]() |